Epidural Sezeryan
07 Temmuz 2024

Epidural Sezeryan

Epidural Sezaryen

Epidural sezaryen, günümüzde oldukça yaygın olarak tercih edilen bir doğum yöntemidir. Normal doğumdan korkan bazı anne adayları, sezaryen doğumu bir avantaj olarak görmektedir. Sezaryen doğum, anestezi ile karın bölgesinin uyuşturulması ve doğum anında ağrı hissedilmemesi açısından tercih edilmektedir. Epidural sezaryen, halk arasında "ağrısız sezaryen" olarak bilinir. Genel anesteziden farkı, annenin doğum sırasında uyanık olması ve etrafındaki olayları algılayabilmesidir. Belden yapılan anestezi ile bu işlem gerçekleştirilir, bu nedenle lokal anestezi türü olarak da adlandırılır.

Epidural Sezaryenin Amacı

Epidural sezaryenin amacı, omuriliğin dışını kaplayan "dura" adı verilen zarın etrafına bölgesel anestezi uygulanarak ağrının beyne ulaşmasını engellemektir. Bu sayede annenin belden aşağısında geçici bir hissizlik meydana gelir. Annenin ayaklarını ve bacaklarını kısa bir süreliğine hareket ettirememesi sağlanır. Normal doğum ile sezaryen doğum arasında en önemli fark, sezaryenin ağrısız bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Epidural anestezi, sezaryende kullanılan anesteziye göre daha hafif dozlarda ve kuvvetli ağrı kesicilerle uygulanmaktadır. Epidural anestezi, rahmin 4 santimetre açılmasından sonra yani anne doğum sancılarını hissetmeye başladığında uygulanabilir.

Epidural Anestezinin Uygulanışı

Epidural anestezi, epidural bölge olarak adlandırılan ince yapılı bir alana ulaşılması ve buraya anestezi uygulanması şeklinde gerçekleştirilir. Doktor, lokal anestezi yerini belirlemek için anneyle birlikte ayni pozisyonu alarak el yordamıyla belirler. Bu aşamadan sonra bölge antiseptik maddelerle temizlenir ve epidural bölgeye anestezi maddesi enjeksiyonu yapılır. Ardından, epidural iğnesinin girilmesi sırasında oluşacak ağrı hissini azaltmak amacıyla lokal anestezi yapılır. Epidural ve sezaryen arasındaki anestezinin etkisi 15 ile 20 dakika arasında değişir.

Epidural Sezaryenin Avantajları

  • Doğum sancısını ortadan kaldırır.
  • Genel anesteziye göre daha az risk taşır.
  • Anne tamamen bilinci açık olduğu için sezaryen sırasında meydana gelebilecek olumsuz durumlara müdahale edebilir ve durumu izleyebilir. Hatta ameliyat sırasında bebeğini kucağına alabilir.
  • Uygun zamanlarda yapılırsa normal doğumu hızlandırır.

Epidural Anestezinin Riskleri

Epidural anestezi yönteminde risk oldukça azdır. En sık görülen yan etkisi, hipertansiyon problemi ile baş edebilmek için işlemden hemen önce 1 litre sıvının damarlar içine hızlı bir şekilde verilmesidir. Epidural anestezi bitiminden sonra baş ağrıları, yetersiz anestezik madde uygulanması nedeniyle tek yönlü anestezi oluşması, ilaçların yan etkisi olarak alerjik reaksiyonlar ve cilt döküntüleri, nadiren hissi ortadan kaldırma gibi yan etkiler görülebilir. İşlem sonrasında idrara çıkamama sorunu yaşanabilir, nadiren de olsa geçici felç olabilir. Alanında uzman kişilerin bu ameliyatı yapması riskleri azaltmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 2,5 yıldan beri uygulanan bir yöntemdir. Her anne adayının epidural anesteziden yararlanması teşvik edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sezeryan İzi

Sezeryan İzi

Sezeryan Doğum Sonrası Banyo

Sezeryan Doğum Sonrası Banyo

İkinci Sezeryan

İkinci Sezeryan

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sezeryanla Doğum Kaçıncı Haftada Olur?

Sezeryanla Doğum Kaçıncı Haftada Olur?

Sezeryan Sonrası Spor

Sezeryan Sonrası Spor

Spinal Sezeryan Riskleri ve Sonrası

Spinal Sezeryan Riskleri ve Sonrası

Sezeryan Sonrası Egzersiz

Sezeryan Sonrası Egzersiz

Normal Doğum Mu Sezeryan mı?

Normal Doğum Mu Sezeryan mı?

Güncel

Sezeryan Doğum Sonrası

Sezeryan Doğum Sonrası

Güncel

Sezeryan Sonrası Yatış Pozisyonu

Sezeryan Sonrası Yatış Pozisyonu

Güncel

Sezeryan Doğum Sonrası İlişki

Sezeryan Doğum Sonrası İlişki

4 Sezeryan Olanlar

4 Sezeryan Olanlar

Sezeryandan Sonra Adet

Sezeryandan Sonra Adet

Sezeryan Sonrası Gaz

Sezeryan Sonrası Gaz