Sezeryan Sonrası Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Sezeryan Sonrası Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Sezeryan Sonrası Şişlik

Sezeryan doğum sonrası yaşanan şişlik, birçok annenin karşılaştığı yaygın bir durumdur. Bu şişlik ve ödem durumu, doğru şekilde hareket edildiği takdirde zaman içerisinde azalabilir ve tamamen ortadan kalkabilir. Doğum sonrası dönemde anneler, bebeklerini kucaklarına aldıklarında karın bölgesinde hafifleme beklerler. Ancak lohusalık dönemi olarak adlandırılan bu süreçte, özellikle ilk 40 gün içerisinde anneler kendilerini ağır ve yorgun hissedebilirler. Sezeryan doğum, normal doğuma göre daha fazla ağırlık ve şişlik yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle, ilk altı ay boyunca bebeğini emziren ve altı aydan bir yaşına kadar katı gıdalarla birlikte emzirmeye devam eden annelerin şişkinlikten kurtulması ve doğum öncesi haline dönmesi daha kısa sürede gerçekleşir.

Sezeryan Sonrası Şişlik İçin Neler Yapılabilir?

Hamilelik Dönemi

Sezeryan sonrası şişlik yaşamamak için hamilelik döneminde sağlıklı, rahat ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Hamilelik sürecinde rahat, sakin ve iyi beslenerek geçirilen bir dönem, doğum sonrasındaki sıkıntılardan ve şişlikten kurtulmayı kolaylaştırır.

Uyku

Doğum sonrasında yeni doğan bebeklerin uyku düzenini oluşturmak zaman alabilir. Ancak, gün içerisinde bebek uyuduğunda annenin de dinlenmesi gerekir. Bu sayede gece yaşanan uyku eksikliğini telafi edebilir ve vücudunu ödüllendirmiş olur. Ayrıca, düzenli uyku kan dolaşımını dengelemeye yardımcı olur.

Emzirme

Sezeryan sonrasında şişliklerden kurtulmak için en önemli ve ilk yapılması gereken şey bebeği emzirmektir. Emzirme, hem bebek hem de anne için faydalıdır. Anne sütü, bebeğin ihtiyaçlarını karşılarken, annenin vücudundaki şişlikleri azaltmada yardımcı olur.

Beslenme

Sezeryan sonrasında şişliklerden kurtulmak için emzirmenin ardından beslenmeye de dikkat edilmelidir. Örneğin, bol miktarda su içmek ödemi ve şişkinliği azaltır ve anne sütünün artmasını sağlar. Şişlik problemi yaşayan anneler, dört saatten uzun süre aç kalmamalıdır. Gün içerisinde 2 veya 3 saat aralıklarla sabah, öğle ve akşam ana ve ara öğünlerde olmak üzere altı öğünle beslenmelidir. Ara öğünlerde ise hafif fakat karbonhidrat, protein ve vitamin açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca, yoğun katkı maddesi içeren içecek ve yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Kahve ve çay fazla tüketilmemelidir. Düzenli ve zamanında yemek yemek, vücutta oluşan şişkinliği engelleyip dolaşım bozukluğunu ortadan kaldırır.

  • Düzenli egzersiz yapmak kan dolaşımını artırır ve şişliği azaltır.
  • Yüksek lifli gıdalar tüketmek sindirimi düzenler ve ödemin azalmasına yardımcı olur.
  • Tuz tüketimini sınırlamak su tutulmasını azaltır.
  • Stresten uzak durmak hormon dengesini sağlar ve ödemi azaltır.

Sonuç

Sezeryan sonrası şişlik, doğru adımlar atıldığında zamanla ortadan kalkabilir. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku, emzirme ve uygun egzersizlerle bu süreci daha rahat geçirebilirsiniz. Unutmayın ki her anne ve bebek farklıdır, bu nedenle kişisel ihtiyaçlara göre hareket etmek en doğrusudur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sezeryanda Belden Uyuşturma

Sezeryanda Belden Uyuşturma

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sezeryan Doğum Sonrası Göbek

Sezeryan Doğum Sonrası Göbek

Sezeryan Dikişi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sezeryan Dikişi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sezeryan Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Sezeryan Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Sezeryan Sonrası Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Sezeryan Sonrası Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Sezaryan Doğum Nasıl Yapılır?

Sezaryan Doğum Nasıl Yapılır?

Güncel

Sezeryan Doğumdan Sonra Normal Doğum Olur Mu?

Sezeryan Doğumdan Sonra Normal Doğum Olur Mu?

Güncel

Sezeryan Sonrası Gaz

Sezeryan Sonrası Gaz

2 Sezeryan

2 Sezeryan

Sezeryan Doğum Sonrası

Sezeryan Doğum Sonrası

Sezeryan İzi

Sezeryan İzi